„Žádná láska není tak opravdová, jako láska k jídlu,“ tvrdil anglický dramatik, nositel Nobelovy ceny za literaturu Georg Bernard Shaw. Souhlasíte s jeho výrokem, ale současně snídáte ve stresu nebo vůbec, obědváte ve fast foodu nebo u obrazovky počítače a večeři odbýváte pizzou v pozdních hodinách? V tom případě si nenechte ujít „Dny Rakousko-uherské kuchyně“, které ve dnech 20.-28. dubna 2013 pořádá Dalešický pivovar. Čeká Vás poctivá gastrokuchyně v podobě předkrmu - paštiky z drůbežích jater s mandlemi, následovaného dýňovou nebo maďarskou rybí polévkou. Jako hlavní chod si můžete vybrat ze čtyř jídel, mezi nimiž se vyskytnou špekové knedlíky s kysaným zelím či kynuté knedlíky s povidlím sypané mákem, a pokud budete mít ještě místo chlad, můžete si pochutnat na jablkovém závinu. Nutná je však rezervace míst, a to na telefonu 568 860 942.
Dodejme jen, že vzhledem k mnohonárodnostním vlivům v rámci Rakouska-Uherska a jeho četným stykům s Francií, Itálií a Španělskem si tato kuchyně v Evropě vybudovala zcela výjimečné postavení. V důsledku toho se dodnes česká kuchyně pyšní určitou rozmanitostí, reprezentovanou např. používáním maďarské papriky, pečením buchet a lívanů, připravováním těstovin či smažením řízků.
7.8.2025 | Centrum věcí pro druhou šanci dává druhý život tomu, co už někdo nepotřebuje, ale někoho jiného potěší. Za symbolickou cenu tu najdete hračky, knihy, nádobí, nábytek i další věci.